Glikol monoetylenowy MEG
Glikol monoetylenowy to alkohol diwodorotlenowy, w formie bezbarwnej, bezzapachowej, dosyć gęstej i lepkiej cieczy o słodkawym posmaku. Glikol jest substancją mieszalną z wodą, alkoholem, aldehydami i wieloma innymi związkami. Glikol monoetylenowy MEG występuje również pod nazwą glikol etylenowy.
Właściwości glikolu monoetylenowego:
- wzór chemiczny: C₂ H₆ O₂
- gęstość: 1,115 g/cm³ w 20º C
- temperatura wrzenia: 197,6 C
- temperatura krzepnięcia: -13 C
- ciepło właściwe w temperaturze 20 C: 2,345 J/(gk)
- bezbarwna, gęsta, trująca ciecz o słodkim smaku
Wdychanie oparów glikolu monoetylenowego nie jest niebezpieczne, choć wysokie stężenie substancji w powietrzu może spowodować podrażnienie dróg oddechowych. Kontakt ze skórą może być lekko drażniący, jednak MEG nie uczula. Glikol monoetylenowy wyróżnia się dużo wyższą toksycznością niż np. glikol propylenowy.